Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

2013 CAR Mini Boot-Camp

Idag inledde jag en så kallad Mini-Boot Camp som kommer att köras i tre halvdagarspass. Normalt sett håller NICAR fyradagars Boot Camps, men av förklarliga skäl erbjuds en kortare variant här i Louisville.

Vår kurs hålls av entusiastiska Jaimi Dowdell/IRE. Eftersom många har olika förkunskaper började hon med att gå igenom Excel från grunden. Kan tyckas lite segt, men alltid är det någon liten detalj som kan komma till nytta vartefter.

Trots allt ramlade det på ganska bra och under den andra halvan av dagens övningar var vi inne på så kallade Pivot-tabeller. De gör det möjligt att sortera upp materialet på helt andra innehåll och värden.

I morgon kommer Boot-Campen att gå vidare till Access-databaser. Det är för mig helt orörd mark, så det ska bli intressant att lära sig.

Jaimi Dowdell gav även en hel den handfasta tips om hur hon gör när hon till exempel får excel-filer från myndigheter skickat till sig. Det första hon gör är att kontrollera att alla summeringar verkligen stämmer. Inte helt ovanligt att det finns fel där. När hon väl har rätt material att utgå från och sedan har gjort sin analys så gör hon

Mini-Boot Camp at CAR2013

Mini-Boot Camp at CAR2013

om hela processen igen om tid finnes. Allt för att utesluta att något fel letar sig in.

– Undvik att ha så mycket siffror med i artikeln som kommer ut av er analys. Låt er analys ge er underlag för att berätta historian med ord, säger Jaimi Dowdell.

För den som gillar att bolla med siffror i excel-ark rekomenderar Jaimi Dowdell boken ”Numbers in the Newsroom” skriven av Sara Cohen (som föreläste för oss på lunchpasset).

/Thomas Möller, Norrköpings Tidningar

Bli först att kommentera på “2013 CAR Mini Boot-Camp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *