Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Avslöjanden och kylslaget utedisco

Sanningen bakom nyheten om djurparkens nyfödda elefantunge och avslöjandet om hur det billiga men livsfarliga metadonet tar liv i rasande takt i fattiga områden. En stor dos inspiration gav seminariet Year in CAR – en rask genomgång av det senaste årets databaserade gräv. Majoriteten av dessa och en mängd andra gräv, finns att se på IRE:s sajt.

Med en snygg, rörlig grafisk presentation slog till exempel Seattle Times hål på myten om djurparkens söta elefantunge och visade hur elefanterna i landets zoo-parker förökat sig, ibland i incestföhållanden – men också hur spädbarnsdödligheten var tre gånger så hög som i naturliga förhållanden. Seattle Times har gjort den uppmärksammade granskningen av hur metadon i större utsträckning ges i fattigare områden – vilket lett till mängder av dödsfall i samma områden. NBC Bay Area visade i sitt avslöjande hur stora företag får bidrag som uteslutande är till för små.

Mer inspiration gavs på ”Inspect this”, om möjligheten att granska inspektionsprotokoll, frekvensen av inspektioner, om böter betalas eller inte etc. Hotell, restauranger, vårdinrättningar och skolor – det mesta inspekteras. Ett nyhetsarbete som lätt kan appliceras på svenska kontrollmyndigheter och inspektörer.

Slående med de projekt som hittills presenterats under CAR-dagarna är att den amerikanska offentlighetsprincipen sträcker sig längre än den svenska. Bara tanken på att vi måste betala ett privat företag för att få en förteckning över svenska postnummer att använda vid ett enstaka tillfälle, känns skrattretande.

Gårdagens chock inföll framåt kvällen när gatan utanför hotellet förvandlats till en pumpande nattklubb, med dånande högtalare, bar, horder av kids, utklädda besökare och obligatorisk legkontroll om de passerande skulle passa på att köpa sig en drink. Allt presenterat i ett nollgradigt och blåsigt Loiusville.

Maria Sundén Jelmini, Svenska Dagbladet

Bli först att kommentera på “Avslöjanden och kylslaget utedisco

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *