Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

CAR 2013 med grafikögon

Eftersom mitt huvudsakliga intresseområde är nyhetsgrafik och visualiseringar har det varit mitt fokus under konferensen. Några av föredragen har handlat specifikt om detta (om man bortser från de mer tekniska och praktiska klasserna).

Sharon Machlis från Computerworld gav i sitt föredrag ”Data viz on a shoestring” några tips på datavisualiseringsverktyg som är gratis och som alla kan lära sig att använda. De mest kända är kanske Google Fusion Tables, som ju är populärt för att göra kartor, och Tableau som redan avhandlats här på bloggen. Men det finns en rad andra, till exempel:

  • Many Eyes från IBM
  • Infogr.am
  • Datawrapper
  • Highcharts

Här är hela listan, som även inkluderar spreadsheets och javascriptbibliotek, uppställd med olika parametrar så att du snabbt ser vilket verktyg som passar dig.

Ett av de roligare föredragen handlade om hur viktigt det är att också göra visualiseringar med glimten i ögat. Allt behöver inte vara på största allvar hela tiden. Hur är det att spela sten, sax och påse mot en robot? Eller springa ikapp med en zebra?

Visualiseringar från ansedda medieföretag som Washington Post, New York Times och The Guardian drog ner stora skrattsalvor. Ett av de mer fascinerande exemplen var New York Times som hade konstruerat ett litet spel där man spelade sten, sax och påse mot en robot. Den ursprungliga tanken var att visa hur artificiell intelligens känner igen och lär sig mönster, baserat på hur du agerar.

bild

Sten, sax och påse i New York Times tappning.

Här finns fler exempel på roliga och annorlunda visualiseringar

Några intressanta frågeställningar som har dykt upp under veckan är hur man ska förhålla sig till att den data som laddas upp på t ex Googles och Tableaus servrar är tillgänglig för alla? Inget för känslig data, alltså. Och vem äger upphovsrätten till det som produceras med gratisverktygen? Är det medieföretaget som gjort visualiseringen eller företaget som står bakom programvara och servrar? Diskussionen kom bland annat upp under en Tableau-klass, där slutsatsen blev att det är Tableau som äger rättigheterna eftersom allt material ligger på deras servrar.

Jenny Alvén, Svenska Dagbladet

 

Bli först att kommentera på “CAR 2013 med grafikögon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *