Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

CAR – en löjlig term

Det märks att CAR 2013 lägger in en högre växel i dag, fredag. Det är nu det börjar! Plötsligt uppstår flera krockar och man tvingas välja bort saker som ser mycket intressanta ut. Det är angenäma problem. Men det är fler deltagare här nu också, och de Excel-seminarium som kräver datorer till alla deltagare blir snabbt fullsatta.

likekentucky

Hittills har mycket fokuserat på presentation och visualisering. Nu ser jag fram emot input om hur själva jobbet ska göras. Alltså konkreta tips om journalistiska arbetsmetoder.

Och förutsättningarna finns. Redan före lunch på fredagen finns flera konkreta idéer antecknade att sätta igång med, väl tillbaka i Sverige. De flesta tack vare Inspect this, Janet Roberts och Megan Luthers seminarium om hur vi kan göra databasjournalistik med inspektionsrapporter av olika slag som grund.

Sarah Cohen leder databasreportrar på The New York Times, är styrelseledamot i IRE och medverkar i flera seminarier under CAR 2013. I samband med en lunchmacka fick vi höra hennes tankar om undersökande journalistik i allmänhet och CAR i synnerhet (CAR är en term som hon för övrigt tycker är löjlig.)

sc

Hon höll ett inspirerande tal och det som framför fastnar är hennes varning för tanken att stories kommer från data. Det blir ofta tråkiga stories! Man måste alltså fortfarande ha berörande historier och människor. Men data behövs också.

Hon berättade att alla redaktioner i USA drabbas av besparingar, men att CAR inte drabbats hårdare än annat. Snarare tvärtom. På många håll stärker CAR sin ställning.

Slutsatsen av torsdagen och fredagens seminarier sammantaget är att vi jobbar ungefär likadant i Sverige och USA. Vi har i stort sett samma problem och samma möjligheter. Och en bra story i USA är samma sak som en bra story i Sverige.

Johannes Rosendahl, Sveriges Radio

Bli först att kommentera på “CAR – en löjlig term

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *