Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

CartoDB med Tommy Kaas

Efter lunch har vi nu satt igång med CartoDB.

Den danske journalisten Tommy Kaas från Kaas och Mulvad leder workshopen.

CartoDB är inte gratis, men under workshopen skapade vi konton för att prova på programmet gratis. Tommy belyste bland annat skillnader och likheter med Googles kartverktyg och gick grundligt igenom olika grafiska valmöjligheter som finns i CartoDB.

Video från workshopen
https://sh-medieteknik.solidtango.com/live/track-1

Tommy visade också ett exempel som han nyligen arbetat med där han främst använt Google Fusion men också qGIS för att skapa en shapefil och göra merge på data. Istället för Google Fusion kunde han använt CartoDB. Se exemplet här: http://journalisten.dk/alder

Här följer några kompletterande svar på frågor och länkar som Tommy skickat mig i efterhand:

ændring af kortets udseende – kunne man ændre både størrelse og farve på én gang?

Svaret og forklaringen har jeg skrevet i en mini-tutorial som et blogindlæg på vores hjemmeside. Jeg håber, at du vil videresende den til kursisterne sammen med de øvrige link nedenfor.

http://www.kaasogmulvad.dk/2014/04/spraeng-rammerne-med-cartodb/

Vil man ændre basekort, er her CartoDB’s egen forklaring i en lille video:

http://developers.cartodb.com/tutorials/custom_basemaps.html

Der bliver i videoen nævnt nogle xyz-filer, man skal bruge. I nedenstående blogpost er der link til xyz-filer for OpenStreetMaps og for de to Stamen-kort, Toner og Watercolour.

http://jacekgrebski.wordpress.com/2013/01/16/open-street-maps-and-stamen-tiles-for-cartodb-in-xyz-formation/

CartoDB har også begyndt på en serie mere målrettede undervisningsvideoer. Foreløbig er der kun lavet en enkelt, men der skulle komme flere. De kan findes på http://academy.cartodb.com/

Vi mjukstartade och provade bland annat att förändra etiketter där man bara behöver kunna pyttelite html för att ändra texten i den ruta som användaren kan klicka upp.

Under workshopen fick deltagarna också skapa egna kartor baserat på ett dataset med Stockholms skolor och ett antal variabler. Den tredje delen av workshopen gick bland annat ut på att förfina legends baserat på ett dataset om öldrickande i Sverige.

Därefter gick vi över till hur man kombinerar flera skapade kartor genom att lägga till lager och hur man gör merge i CartoDB. Allra sist visade Tommy hur man skapar en rörlig visualisering som förändras över tiden.

 

Bli först att kommentera på “CartoDB med Tommy Kaas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *