Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Data journalistik i norden – möjligheter och utmaningar

I höst (22:a-23:e november) anordnar projektet Datajournalistik en nordisk konferens helt inriktad på datajournalistik ute på Södertörns högskola.

konferensbilden

Ladda ner inbjudan här: Datajournalistik_konf2013_inbjudan

Programmet utformas av projektets deltagare och det absolut största önskemålet är HANDS-ON. Det ska gärna vara flera parallella hands-on-pass och vissa av de tillfrågade workshopledarna är så engagerade och taggade inför höstens konferens, att de nästan är inne på att klona sig själva så att de kan vara med och hålla i pass överallt samtidigt.

Det kommer bli otroligt mycket hands-on. Men, en nästan lika stor del av programmet går ut på att journalister från projektets företag och från andra medieföretag runt om i norden kommer att visa upp datajournalistiska case. Här blir fokus: Hur gjorde vi? Hur organiserade vi oss? Vilka hinder stötte vi på?

Flera svenska myndigheter som arbetar med öppen data har redan hört av sig och vill vara med på vår konferens. Vi kommer att samla dem på ett ”Myndighetstorg” dit man kan gå och ställa frågor. Det kommer dessutom att finnas programpunkter där myndigheterna själva berättar om sin data.

På fredagskvällen blir det konferensmiddag med utdelning av the Nordic Data Journalism Awards. Det här är ett nyinrättat pris för bästa nordiska journalistiska tjänst i ett antal kategorier. Prisceremonin och reglerna för denna utformas av vårt systerprojekt NxtMedia i Norge http://nxtmedia.no/ . Efter prisutdelningen och när maten är uppäten har vi bokat in Darya & Månskensorkestern (http://manskensorkestern.se/).

Konferensmiddagen (som ingår i konferensavgiften) kommer att hållas i en lokal vid Mariatorget på Södermalm, nära de hotell som de som reser till konferensen har möjlighet att boka in sig på.

Key-note-speakers är inbokade, se konferensinbjudan. I augusti och september börjar det intensiva arbetet med att boka in alla bra talare och workshopledare på ämnet, som finns runt om i norden.

Vill du kanske vara med och hålla ett pass? Hör av dig till: datajournalistik@sh.se

Anmälan sker på: www.sh.se/datajournalistik2013

Bli först att kommentera på “Data journalistik i norden – möjligheter och utmaningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *