Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Datajournalistik i framtiden

Konferensen närmar sig med stormsteg och själv är jag väldigt nyfiken på de diskussioner som kommer hållas kring framtiden för datajournalistiken hos medieföretagen. På fredagen hålls en paneldiskussion på ämnet som jag inte missar.

Strax innan hålls också en session om hur utvecklare och journalister jobbar tillsammans på olika redaktioner, något jag tror är framtidens melodi. Det ska bli riktigt spännande och jag hoppas att det kan göra intryck på beslutsfattarna runt om i mediesverige. Intressant också med lite input från USA i form av Ben Welsh från LA Times.

Annars är konferensen en guldgruva för den som vill lära sig om datajournalistik från grunden. Det finns ett flertal hands-on-kurser båda dagarna som jag egentligen tycker att varenda journalist som inte har kunskaper sedan tidigare borde gå på. Google Fusion Tables med Anna och Thomas från NTM, eller någon av excelkurserna är självklara val, men också Jens Finnäs ”The data journalism toolkit: the essential online tools that everyone should know” lär vara riktigt nyttig och det kommer säkert resultera i många knäck ute i landet från dem som går dit. Sedan måste jag så klart slå ett slag för dubbelpasset med Tableau Public som Peter Grensund håller i där jag och Tobias Brandel från SvD är sidekicks, ett riktigt kraftfullt analysprogram som tillåter även oss som inte kan koda själva att visualisera data interaktivt på webben!

/Micke Tjernström, Mittmedia

Bli först att kommentera på “Datajournalistik i framtiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *