Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Konferensen ur Mikael Tjernströms (Mittmedia) perspektiv

Är tillbaka på jobbet efter en riktigt bra konferens på Södertörns högskola. Det blev många intressanta diskussioner, man fick mycket inspiration från andras exempel plus att jag plockade en del nyttig kunskap från hands-on-sessioner.

De mest intressanta diskussionerna i mina ögon var den som handlade om hur utvecklare och journalister kan arbeta tillsammans på redaktionerna och den avslutande panelen om datajounralistik i framtiden, där det kändes som att alla i båda panelerna panelen i princip var överens om att samarbete mellan folk  med dessa kompetenser borde förekomma i större utsträckning än vad det gör i dag. Tyckte också att Ben Welsh från LA Times hade en del intressanta synpunkter i egenskap av någon med båda kompetenserna, han uppmanade alla journalister att ta mer ansvar och lära sig till exempel kodning själva för att få saker att hända.

I inspirationsväg så var det flera saker som stack ut i mina ögon. Mest av allt tror jag det var Offshore Leaks-projektet som Mar Cabra presenterade som jag fastnade för. När vi fick sitta och söka i deras databas på hands-on-passet satt jag verkligen och önskade att jag skulle hitta något bekant namn så att jag fick en anledning att få ta del av mer av deras material. Grymt imponerande hur man kan jobba tillsammans över så många landsgränser! Läs mer om det här

Jag passade också på att lära mig lite grunder i SQL med Helena Bengtsson från SVT Pejl på lördagsmorgonen och det tror jag att jag kan ha stor nytt av ju mer avancerade databasprojekt jag ger mig på i framtiden. Jag kommer absolut att fortsätta lära mig mer på egen hand.

För min egen del så tyckte jag att det var lite trist att det kom så lite folk på vår (jag, min kollega Anna Wikner, och Anna Lindberg, NTM) session på fredagen. Jag tror att det hade varit bättre om vi bakat ihop den med panelen innan då det blev sent på dsagen och många kanske passade på att kila hem lite tidigare för att fräscha upp sig inför kvällen.

Men överlag så tror jag konferensen nådde ett stort mål – att man sått fler frön ute på redaktionerna till att börja använda metoderna. Jag tycker att sessionerna överlag låg på rätt nivå för målgruppen och jag tror att intresset bara kommer att öka efter det här och jag hoppas på en repris nästa år.

 

Micke Tjernström, Mittmedia

Bli först att kommentera på “Konferensen ur Mikael Tjernströms (Mittmedia) perspektiv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *