Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Datajournalistik-konferensen CAR 2012 i backspegeln

Imorgon börjar konferensen CAR 2013 i Louisville, Kentucky, USA. Konferensen pågår fram till söndag den 3 mars och är årets höjdpunkt för alla datajournalister världen över (även om fokus fortfarande ligger mycket på USA). CAR står för Computer Assisted Reporting och är termen i USA för det som vi kallar datajournalistik (eller databasjournalistik). För konferensen används även begreppet NICAR som står för National Institute for Computer Assisted Reporting) vilket kan vara lite förvillande.

CAR 2013

Som en del av forskningsprojektet i Datajournalistik kommer alla deltagande parter att besöka årets konferens och de flesta av oss har redan kommit fram till Louisville och börjat ladda inför de kommande fullspäckade dagarna. På denna blogg kommer ni under den närmsta veckan få rapporter dagligen kring konferensen och det som tas upp där. Vill ni följa konferensen på twitter är taggen #nicar13.

Inför konferensen kollade jag lite på de reflektioner som jag hade efter förra årets konferens som var i St Louis, Missouri. Här är de tre saker som jag tyckte var mest intressanta då.

Text som data
Förra året var ett fokusområde ostrukturerad data, dvs texter och dokument som inte från början finns uppdelade i fina och rena datakolumner som i ex Excel eller en SQL-databas. Majoriteten av all data som finns idag finns just som ostrukturerad data och möjligheten att kunna hitta trender, nyheter och scoop i dessa stora mängder data är väldigt intressant.

DocumentCloud

Det kanske allra bästa verktyget som tagits fram för detta ändamål är DocumentCloud som uppstått efter ett samarbete mellan de ledande medieorganisationer som sysslar med datajournalistik i USA och som nu drivs av IRE (Investigative Reporters and Editors, USA:s motsvarighet till Grävande journalister). DocumentCloud är ett gemensamt verktyg för uppladdning, analys och publicering av dokument på webben där man kan strukturera stora textmängder och hitta mönster och samband mellan dem. Ännu finns dock ingen svensk version av DocumentCloud men det är något vi hoppas på i framtiden.

Open Source-alternativ för kartvisualiseringar
Google har under många år varit förstavalet för alla som velat göra kartvisualiseringar och webbtjänster som bygger på geografisk data. Ex har deras verktyg Fusion Table varit ett verktyg som varit mest använt av datajournalister (ex Guardians Data Store m fl).

Open Street Map

Open Street Map är förmodligen är den allra mest intressanta utmanaren. De kan jämföras med ett Wikipedia för geografisk data där man använder fritt tillgänglig kartadata som kombineras med en ”crowdsource” av besökare som på olika sätt kan lägga in geodata i tjänsten. Kombinerat med Javascript-biblioteket Leaflet där man kan skräddarsy utseendet och funktionalitet av kartorna samt hosting-tjänsten Mapbox skapar de ett mycket intressant och kraftfullt open source-alternativ till Google Maps. Bland annat har vi på SVT Pejl använt av oss av detta i våra tjänster Skolpejl och Miljöpejl.

Webbtjänster med med längre livslängd
En tredje trend som diskuterades på förra årets konferens var att många mediesajter satsade mer på journalistiska webbtjänster (i USA kallade ”News applications”) som hade längre livslängd. Ett problem med mycket av de bästa sakerna som gjorts inom datajournalistiken är att de snabbt försvinner från nyhetslöpet på de stora mediesajterna som mycket styr inflödet till innehållet. Så även om man gjort ett stort och bra jobb med att analysera och ta fram unikt datajournalistiskt material och visualiseringar så får de lite exponering eftersom våra nyhetssajter måste vara först med det senaste. Detta gör att det kan vara svårt att få tillbaka pengarna som satsats på den mer avancerade datajournalistiken.

Banktracker

Nu har vissa mediesajter därför börjat tänka om och börjat producera mer långsiktiga webbtjänster som uppdateras löpande eller med ett visst intervall. Exempel som nämdes från USA är Pro Publicas Dollar for Docs och SOPA Opera samt Banktracker från Investigative Reporting Workshop. I Sverige ser vi ju även exempel på detta med exempelvis SvD:s Räntekartan och vår egen Valpejl som gjordes av inför riksdagsvalet 2010

Nu återstår att vilka de nya trender och diskussioner som kommer att prägla NICAR 2013. Är det något speciellt ni vill att vi tittar närmare på kan ni kontakta svara i kommentarsfältet nedan. Konferensschema hittar ni här. Och glöm inte att följa denna blogg om ni är intresserade av vad som som är intressant ur svenskt perspektiv inom datajournalistik.

Bli först att kommentera på “Datajournalistik-konferensen CAR 2012 i backspegeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *