Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Den överskattade inspirationen

En vanlig missuppfattning om datajournalistik är att det rör sig om en genre. Det är en metod. Möjlig att tillämpa på alla journalistiska genrer, från kulturjournalistik (vad sägs om en nätverksanalys av svenska teaterregissörers favoritskådisar) till klassisk kvittogranskningsjournalistik.

Själv har jag med tiden kommit att inse jag är mer intresserad av journalistiska metoder och tillvägagångssätt snarare än de resultat de utmynnar i. En kanske inte helt lyckad egenskap som reporter alla gånger, kanske någon vill invända.

Må så vara. Men om jag en gång till måste genomlida ännu en ”inspirationsdragning” om någon fantastisk artikelserie eller tjänst som The Guardian gjort (ja, i alla fall i Sverige kommer nästan alla inspirationsexempel från The Guardian), utan att få veta HUR de gjort, så stormar jag ur rummet i vredesmod.

Jag upprepar, datajournalistik är en metod. Därför är det fullständigt bortkastad tid att enbart få se det färdiga resultatet om man vill lära sig hur man gör. Tyvärr tror alltför många mediechefer att det räcker med att bjuda in någon cool typ som under en timme visar upp någon läcker journalistisk innovation, och att de egna anställda sedan på något magiskt sätt ska kunna göra samma sak.

Därför är jag mycket positivt överraskad över hur oerhört praktiskt inriktad datajournalistikkonferensen Nicar i Baltimore är, och hur få av dessa rena inspirationsdragningar som hålls här.

Större delen av lördagen tillbringade jag på en rad minikurser i programspråket SQL, där tålmodiga journalistkollegor pedagogiskt och steg för steg lärde oss andra hur vi ställer relevanta frågor till våra databaser.

Datajournalistik är en metod, eller snarare en hel uppsjö av olika metoder som har som minsta gemensamma nämnare att de involverar någon form av databehandling.

I framtiden kommer de flesta journalister (inte bara vi nördar på Nicar) behöva bemästra sådana verktyg – vid sidan av de många andra vi redan har i vår verktygslåda såsom intervjuteknik, formuleringskonst och kunskaper i offentlighetsprincipen.

Tobias Brandel/SvD

 

Bli först att kommentera på “Den överskattade inspirationen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *