Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Drönarjournalistik

bildVad kommer att hända i framtiden? Det är den stora frågan. Jag brukar ibland resonera med mig själv, och ofta kommer jag fram till ungefär den här slutsatsen: i framtiden kommer alla att programmera och i luften kommer autonoma drönare att susa fram och tillbaka. Samtidigt har jag känt att det här är tankar som kanske är lite väl utmanande för samtiden. Så jag brukar hålla tyst om mina funderingar.

Därför kände jag stor glädje, och på sätt och vis någon slags bekräftelse, när Matt Waite, professor på University of Nebraska, startade upp sin miniatyrquadrotor och flög ut över huvudena på den svenska delegationen här på NICAR13 (som förväntansfullt hade samlats för att lyssna på professorns tankar om framtiden). Vad har det här med journalism att göra? frågar sig någon. På sätt och vis var Matts upptåg lite av en plojgrej, men det ligger en poäng i att det redan idag går att skaffa sig en UAV för en överkomlig summa pengar och sedan skicka upp den i luften för att filma upplopp, bränder och naturkatastrofer. Eller hänga på en geigermätare och flyga in över Fukushima. Matt lät sina studenter bygga en apparat som registrerar acceleration med hjälp av en programmerbar mikrokontroller och en accelerometer (komponenter som kan köpas för några hundralappar på Kjell & Co). Apparaten stoppades ner i en väska som checkades in vid en flygplats, och vad som sedan hände med väskan kunde åskådliggöras med en graf baserad på den registrerade sensordatan.

Utvecklingen sker i en otrolig hastighet nu – Internet, smarta mobiltelefoner, allt kraftfullare batterier, miniatyriseringen av sensorer och andra komponenter. Men det riktigt häftiga är att allt detta går att styra med kod. Om pennan är ett svärd så är datorn en atombomb. Lägg därtill en lödkolv och du har en formidabel vapenarsenal.

@magnusljadas

PS: Mina minnesanteckningar från NICAR13 finns att läsa på magnusljadas.se

 

Bli först att kommentera på “Drönarjournalistik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *