Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

En ostrukturerad värld

Om några dagar slår dörrarna upp till den Nordiska konferensen om datajournalistik.

Jag har under ca ett års tid fått en viss insikt i grävande journalistik, och för mig som står lite utanför det rent redaktionella och journalistiska arbetet, har det varit ett spännande år.

Mediaåret 2013 har varit fullt av avslöjande reportage i Radio/TV/Tidningar, där vissa av de avslöjande reportagen har fått följdeffekter långt utanför våra gränser. Jag har fått stor respekt för hur dessa journalister arbetar och hur metodiskt och outtröttligt de går till väga för att hitta en bra och viktig story.

Själv kommer jag från IT-sidan, och har specialiserat mig på ostrukturerad analys. Det är mycket bra att dessa frågor även börjar anammas av journalister.

Ostrukturerad data analys (kallas ibland för Text Analys även om det inte är helt korrekt. Ostrukturerad analys innefattar även analys av röst, bild e.t.c.) används idag för att underlätta för grävande journalister. Det handlar om mycket mer än att bara göra en ”google sökning” eller ta fram ett ”word cloud”. Det kan handla om att automatiskt gå igenom tusentals dokument skrivna på olika språk samt i olika format (pdf,ms word m.m) och sedan extrahera intressanta fakta ur dessa.

Det glädjer mig att konferensens program innehåller en mängd spännande presentationer på ämnet data/ IT stöd.

Vi ses på Fredag!

//Christopher Broxe, SAS Institute AB

Bli först att kommentera på “En ostrukturerad värld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *