Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Gamla och nya metoder tillsammans

Det blir många olika exempel under sessionerna på CAR2013. Under rubriken ”data on the fly” berättade Mark Wert på Cincinatti Inquirer om hur man lade upp ett projekt för att bevaka hur presidentvalet 2012 genomfördes, ett projekt som förenade gammal hederlig ”shoe-lether reporting” och datajournalistik.

Bakgrunden var att i tidigare val hade uppåt 200 000 röster från Ohio förklarats ogiltiga av olika skäl, och det drabbade främst röster från lågutbildade och studenter. Under rubriken ”Protect your vote” bygger tidningen upp en bevakning under valdsagen av själva valprocessen: 35 collegestudenter i journalistik skickades ut som reportrar för att bevaka röstningen, genom sociala medier som Facebook och Twitter samlades iaktagelser om röstningen liksom genom e-post och vanliga telefontips. All denna information lades in i ett dataset i realtid under valdagen, detta kopplades till en Googlekarta och det var möjligt att se var i Ohio problemen uppstod och vad de bestod av. Tipsen kollades upp och tillsammans blev det en heltäckande bild av valprocessen. Här är en länk till hans presentation som finns på IREs hemsida: http://ire.org/conferences/nicar-2013/tipsheets/

Under sessionen berättade också kollegan John Keefe från tv-stationen WNYC i New York om hur de använde kartor i realtid i samband med orkanen Sandy. Han betonade att all real-tidsrapportering kräver förberedelser – man måste från början ha tagit fram underlag ( t ex shapefiler) och testat att arbeta med kartor för att man ska klara av den när det gäller. Alla typer av kartor och underlag kan också sparas så man inte behöver göra om jobbet nästa gång.

 

Bli först att kommentera på “Gamla och nya metoder tillsammans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *