Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

GEO-Tips

Idag blev ytterligare en dag i kartskapandets tjänst för mig. Dagens första två sessioner ägnade jag åt att kika på gratisverktyget QGIS. Jag ska inte försöka förklara alla funktioner som programmet har för det finns alldeles för många ,men jag tänkte att jag skulle tipsa om ett par saker som jag själv hajade till och tänkte att de skulle vara väldigt användbara.

Det första var hur mångsidigt programmet var vad gäller filformat. Det är väldigt enkelt att konvertera olika typer av filer med geografisk information till det man vill ha vilket kan vara shapefiler, kml, eller kanske geoJSON. Väldigt bra om man får tag på filer som kanske inte är det format man behöver, till exempel så vill man kanske ha en kml-fil om man vill jobba vidare i Fusion Tables.

Man kan också trimma väldigt stora filer så att de blir mindre, vilket så klart medför att den geografiska informationen (polygonerna till exempel) blir lite mindre exakta, men du kan även bespara dina läsare väldigt långa laddningstider.

Som jag nämnde så får jag intrycket av att QGIS är ett bra verktyg för att agera lite mellanhand när det gäller att överföra data till en karta och publicera den på webben. Det går inte att bygga mer interaktiva webbkartor direkt i programmet, men du kan väldigt enkelt skapa geoJSON-filer som du sedan kan ta vidare till verktyg som CartoDB eller Leaflet om du kan lite javascript.

Men det kanske mest uppenbara användningsområdet för mig som jobbar inom printmedia (även om vi ska tänka digitalt först) är att det väldigt enkelt går att skapa statiska kartor och exportera dem som ganska högupplösta jpg:s eller pdf-filer som skulle gå att använda i print.

Många gånger så har man ju gjort en webbkarta i något verktyg men så ska man publicera samma artikel i print, och då blir bildlösningen oftast en annan eftersom den karta man gjort inte funkar i print. Det här kändes som en bra lösning på det och jag ska definitivt testa det mer när jag kommer hem!

/Micke Tjernström, Mittmedia

Bli först att kommentera på “GEO-Tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *