Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Hej då faktarutan. Välkommen tidslinjen.

15.00 Seminariet borde börjat.
15.02 Seminariet börjar.
15.03 Krista Kjellman Schmidt på ProPublica sjunger tidslinjens lov och radar upp exempel. Alla open source och mycket enkla att använda. Här finns de alla listade: http://lenagroeger.s3.amazonaws.com/timelines/timelines.html
15.04 Först ut är Zach Wise’s TimelineJS. En horisontell tidslinje som går att göra bara genom att skriva text, länkar till klipp, bilder och ljud i ett Google spreadsheet, trycka på publicera-knappen och bädda in. Sällan har jag sett en tjänst som gör så mycket med så lite insats. Dessutom är allt gratis.
15.18 Nästa tidslinje som presenteras är en vertikal sådan. WNYC’s Vertical Timeline. Den bygger också på spreadsheets och är lika enkel att göra.
15.34 Sist ut är ProPublica’s TimelineSetter som är lite krångligare men också väldigt snygg.
15.40 Poängen med tidslinjerna är att bakgrundsfakta blir så väldigt mycket mer intressant i det formatet. Vi kunde direkt tänka ut flera grejer hemma som skulle passa i en tidslinje och den behöver ju inte nödvändigtvis alltid beröra förgången tid utan kan ju också användas för att visa ett kommande skede.
15.47 Sammantaget ett väldigt effektivt och bra seminarium men många direkt omsättningsbara kunskaper. Nedan länkar till tidslinjerna. Det är bara att sätta igång!

/Peter Ferm, HD

Zach Wise’s TimelineJS: http://timeline.verite.co/
WNYC’s Vertical Timeline: http://johnkeefe.net/the-thinking-behind-wnycs-new-vertical-timeli
ProPublica’s TimelineSetter: http://propublica.github.com/timeline-setter/

Bli först att kommentera på “Hej då faktarutan. Välkommen tidslinjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *