Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Journalister grävde i data från Naturvårdsverket på Södertörns högskola

Helgen 4-5 maj, anordnades för andra året i rad ett journalistiskt hackathon på Södertörns högskola inom ramen för forskningsprojektet Datajournalistik. 30 journalister och utvecklare samlades i C-huset på SH för att under 24 timmar arbeta med Naturvårdsverkets öppna data. Resultatet blev sju projekt varav sex projekt tävlade mot varandra.

Deltagarna kom från bland annat SVT, SvD, Helsingborgs-Dagblad, Aftonbladet, TV4, Norrköpings Tidningars Media, Miljöaktuellt och Mittmedia samt några frilansande journalister. Dessutom deltog experter från Artilect, Softronic och Karolinska Institutet.

vinnare1

Bild 1: Vinnarna av bästa nyhet: Robin Linderborg, Hans L Olofsson (NTM/Norrbottens media), Joachim Kerpner (Aftonbladet), Peter Jonsson (Mittmedia), Leo Valentin delade ut priset.

Första dagen inleddes med att Naturvårdsverket själva presenterade sin data och dess tillgänglighet. Därefter började de sju grupperna arbeta.

Naturvårdsverkets data var utgångspunkten för flera av deltagarna, men många hade redan idéer med sig till arrangemanget om vad de ville göra. Det visade sig inte helt lätt att införliva dessa idéer och några grupper fick inom loppet av dygnet byta spår helt och hållet. Några som hade en idé från början var SVTs ena lag bestående av Kristofer Sjöholm, Fredrik Stålnacke, Åsa Rasmussen och Julia Lindberg.

regression

Bild 2: Kristofer Sjöholm (SVT) presenterar ett av SVTs bidrag som kombinerat data från SMHI och Naturvårdsverket.

Hackathonet pågick precis som året innan i ett dygn och var ett samarrangemang mellan föreningen Fajk (www.fajk.nu) och forskningsprojektet Datajournalistik vid Södertörns högskola. Efter att ett dygn gått avslutades arbetet med presentationer av gruppernas arbeten. Alla deltagare fick sedan rösta på bästa nyhet, bästa visualisering och bästa journalistiska webbtjänst. Priser delades ut av Fajks före detta ordförande Leo Valentin som också filmade. Presentationerna av resultaten och prisutdelningen kommer att finnas tillgängliga på http://fajk.nu/  och vi kommer även länka här från bloggen.

gladpublik

Bild 3: Från vänster, Ester Appelgren (SH) med lådan där röstsedlarna samlades in, Peter Jonsson (Mittmedia), Leo Valentin filmar (Fajk), två av representanterna från Naturvårdsverket samt i förgrunden Erik Borälv, Vinnova.

Det fanns möjlighet att stanna hela natten, men många åkte hem. Några av de tappra som höll ut hela natten var teamet från Helsingborgs Dagblad som presenterade en semi-interaktiv tjänst kallad Djuren som lever under cover.

hdpresenterar

Bild 4: Peter Ferm och Elin Andersson (Helsingborgs Dagblad)

I kategorin bästa journalistiska webbtjänst vann SVTs andra lag som också kallade sig för Pejlpinglorna. Linnéa var lite sur över att hon tyckte att de  glömde trycka på vad som var nyheten i projektet och istället lade tid på att berätta om vad de gjort och hur, men det räckte ändå till vinst.

vinnare2

Bild 5: Helena Bengtsson, Linnea Heppling, Lotta Holmström (SVT)

Helge och jag som fixade allt praktiskt under helgen, men vi gick också runt och ställde frågor och observerade arbetet. Resultatet av våra observationer kommer vi att använda i en forskningsartikel. Våra intryck från årets Hackathon var att den generella nivån avseende deltagarnas datajournalistiska kunskaper har avancerat jämfört med förra året. Deltagarna var också mycket mer avspända och öppna mellan lagen.

Bli först att kommentera på “Journalister grävde i data från Naturvårdsverket på Södertörns högskola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *