Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Kan algoritmer vara rasistiska?

Ett av dagens första seminarier – Holding algorithms accountable – väckte en del udda frågeställningar. Som namnet antyder handlade sessionen om vem som har ansvaret för maskiners beteende. Det intuitiva svaret är givetvis: programmeraren, eller programmet/algoritmens skapare. Men hur översätts det svaret till en situation där algoritmer skapar andra algoritmer? När mjukvaran blir så komplex att skaparen av programmet aldrig kunnat förutse vad utfallet skulle bli?

I Chicago har polisen tydligen en lista över potentiella brottslingar. Listan genereras av en algoritm som tar ett antal variabler om enskilda individer som input. Polisen bedyrar att ras inte är en av variablerna. Problemet är att algoritmen är skriven på ett sätt som gör att ras ändå blir en faktor i beräkningen. Den obesvarade frågan är: Om vi går med på att det finns ett rasistiskt element i processen, utan att det var skaparens avsikt, vem ska då hållas ansvarig?

Tung start på dagen. Efter algoritm-seminariet begav jag mig till Grand Ballroom East och lyssnade på panelen Brian Boyer, John Perry, Ben Welsh och Kevin Schaul. Temat var Proper workflows for data projects. För att citera Ben Welsh: ”Om det är någonting du ska ta med dig från den här diskussionen så är det att använda versionshantering”. Paneldeltagarna var rörande överens om nyttan med tjänster som Github, både för att versionshantera kod och för att samarbeta med icke-programmerare. Det var en ganska teknisk session som kanske kan sammanfattas med följande lista:

 • Automatisera alla processer som kan automatiseras.
 • Skriv informativa felmeddelanden.
 • Logga allting.
 • All kod behöver inte testas, men om du påstår något som ingen annan har påstått förut, så är det klokt att testa koden som gör beräkningen.

Den mest konkreta delen av dagen var nog seminariet om sociala medier. Robert Hernandez från USC Annenberg och Mandy Jenkins från Inside Thunderdome gick igenom en rad olika tjänster som kan hjälpa journalister i det dagliga nyhetsarbetet. Ett exempel är Linkedins grupp för journalister. Den som går med i gruppen och deltar på ett av deras ”webinars” får ett gratis premium-konto som ger en flera avancerade sök- och notifieringsfunktioner. Man kan bland annat prenumerera på händelser från specifika företag och få mejl när någon lämnar eller börjar jobba på företaget. Det verkar fiffigt. Jag har precis ansökt om att gå med, men tydligen är söktrycket så hårt att det kan ta upp till två veckor innan ansökan godkänns.

Jag hann skriva ner fyra av fem råd gällande crowdsourcing innan de bytte slide. En sista lista får avsluta det här blogginlägget:

  • Var konkret om vad du vill ha.
  • Se till att ditt insamlingsformulär är lätt att hitta.
  • Förklara hur du kommer att använda läsarnas bidrag (anonymitet kan vara viktigt).
  • Ge incitament, som tuggumin…

/Robin Linderborg

Bli först att kommentera på “Kan algoritmer vara rasistiska?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *