Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

NICAR 2013 – 600 deltagare från 15 olika länder

Årets NICAR-konferens är den största någonsin, med nästan 600 deltagare. Den svenska truppen på över 30 personer märks, men i år finns deltagare med från 15 olika länder. Norrmän, danskar, engelsmän och till och med en deltagare ändå från Australien. En annan glädjande nyhet är att fler och fler faktiskt får åka på tidningen eller organisationens bekostnad. För några år sedan, då NICAR höll sin konferens i Cleveland var deltagandet under 300 personer och många vittnade om att de fick betala själva för att ta sig till konferensen.

Det som genomsyrar NICAR är att det är metoderna som är i centrum:  Vad finns det för olika metoder, hur kan jag lära mig dem och hur kan jag lära andra dem? För att ytterligare bygga på detta har NICAR också inrättat ett mentor-system, där en deltagare som inte varit på NICAR tidigare paras ihop med en som kommer hit för första gången.

Jag blev tilldelad Emily DeMarco, en ung och ganska ny journalist som jobbar på organisationen PublicSource i Pittsburg. PublicSource är ännu en i raden av undersökande journalistiska  organisationer som kommit fram i USA på sistone.

Vi ägnade en timme åt att prata om hur NICAR som organisation är unik på sä sätt att det är väldigt lätt att få hjälp med konkreta problem – i allt från hur man begär ut databaser till hur man hanterar dem och hur man tar hand om arga myndighetspersoner efter att man publicerat. Emily berättade att staden Pittsburg är ganska njugga när det kommer till att lämna ut data – och jag tror att jag kunde inspirera henne till att inte ge sig bara för att myndigheterna säger nej. I Sverige hamnar vi ofta i situationer där vi kanske får en databas utskriven på papper – och jag delade med mig av ett par trick för att kunna överföra dessa dokument tillbaka till en databas.

Skrivet av Helena Bengtsson (@HelenaBengtsson), databasredaktör för SVT Pejl

1 reaktion på “NICAR 2013 – 600 deltagare från 15 olika länder

  1. Pingback: Pejl på NICAR: Tableau Public | Pejlbloggen | SVT.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *