Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

NICAR som ett startskott

Det är sista dagen på NICAR och det är nu det börjar. Jag har försökt gå på så många hands on-sessioner som möjligt, och skallen är full av intryck, information och idéer. Men man kommer tyvärr inte så långt på entimmessessionerna, särskilt när kunskaperna bland journalisterna i lokalen varierar kraftigt, några har med sig egna datorer med olika konfigureringar och andra fastnar och ställer frågor (vilket man förstås ska göra, jag har gjort det med) som gör att genomgången stannar av.

Gänget från Tableau – de var verkligen ett gäng, sex personer i lokalen – hade löst det bäst. Istället för att föreläsaren skulle ta sig tid med att förklara och hjälpa kom snabbt någon av de andra och hjälpte till med problemet. ”Let’s get you up to speed,” hette det sedan, och man fick en snabb viskande dragning av vad föreläsaren gått igenom medan ens egna problem på datorn varit i fokus.
Tableaukursen är också det som givit mest, men så var det också en heldag. Eftersom det var första dagen har jag redan börjat tappa en del grejer, så det gäller verkligen att hålla i det vi lärt oss nu. Att ta sig tid att jobba vidare hemma.

Det gäller inte minst Python. Jag gick på två sammanhängande sessioner som skulle täcka det mest basala, men vi hann bara skrapa väldigt löst på ytan. Det väckte ändå en del mersmak, och jag tror man får se hela NICAR som ett stort smörgåsbord där man plockar lite av varje för att se om man tycker om det. Ska man verkligen lära sig något kan man sedan gå vidare på egen hand med hjälp av till exempel Code Academy eller andra online-resurser.

En bra sak är att sätta upp sig på mejlinglistan NICAR-L. Där kan man ställa frågor och få hjälp av mer erfarna datajournalister. Ska man ge sig in på Python finns också PythonJournos, ”a community of friendly, helpful nerds,” som Tom Meagher uttryckte det.

Annat att jobba vidare med hemma är att kolla upp alla de spännande tjänster och verktyg som nämnts i förbifarten av olika föreläsare. En bra utgångspunkt för den som vill göra detsamma är listorna som sammanställts med tipsheets och resurser här.

Det är intressant att se att det finns en jobbmarknad för datajournalister i USA. Eller vad sägs om de här jobbannonserna? Sarah Cohen sa också att när det skärs ner så skärs det minst på CAR-avdelningarna.

jobbannonser

En värdefull sak jag tar med mig hem är kontakten med de andra deltagarna i det här projektet. Att ha andra svenskar med en gemensam förståelse om vad CAR handlar om är suveränt. Tack för trevliga dagar, och kvällar på stan förstås!

Nu väntar hälsokur efter den fantastiska amerikanska maten…

pannkaka

Lotta Holmström, datajournalist på SVT Pejl (@araneida)

1 reaktion på “NICAR som ett startskott

  1. Pingback: A trip to Louisville : Lotta Holmström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *