Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Ny app och spännande scoop

Reuters presentation av en helt ny app om Kinas makthavare fick mycket beröm av journalister på CAR 2013. Appen heter Connected China och lanserades på torsdagen. Det har tagit en redaktion på över tio personer 18 månader att bygga appen som vänder sig både till media samt till företag som gör affärer i Kina.

Irene_Liu

I appen kan man bland annat hitta ett omfattande persongalleri med de kinesiska makthavarna och deras kopplingar till varandra. Reuters har också använt sin bildbank för att illustrera stycken ur den kinesiska historien som också ingår i appen. Irene Liu har varit ansvarig för arbetet på Reuters och säger att hon personligen har godkänt alla uppgifterna i appen.

Jaeah_LeeJaeah Lee från den amerikanska nyhetssajten Mother Jones är på CAR för att lära sig mer om databasjournalistik. Mother Jones fick sitt största scoop hittills när de i höstas publicerade ett videoklipp där den republikanska presidentkandidaten Mitt Romney pratar på ett möte hemma hos finansmannen Marc Leder i Florida. I klippet förklarar Romney att 47 procent av väljarna kommer att rösta på president Obama eftersom de är beroende av regeringen och eftersom de ser sig som offer. Klippet fick stor uppmärksamhet över hela USA när det publicerades i september 2012, mitt i den hektiska valrörelsen.

Jaeah Lee berättar att det tog ett par månader att övertala kvinnan som hade spelat in videon att gå med på att publicera den på Mother Jones sajt. Orsaken var att kvinnan trodde att det skulle slå mot hennes person.

Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet

Bli först att kommentera på “Ny app och spännande scoop

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *