Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

OpenElections Project

OpenElection Project är ett projekt som kommer att löpa under ca 2 år. Det är ett projekt som bland annat har deltagare från New York Times och The Washington Post.

Projektet syftar till att skapa en gemensam databas där i princip alla Amerikanska valresultat skall finnas tillgängliga, från alla delstater.

I USA har man en mängd olika val, samt ibland helt olika valsystem i de olika delstaterna. Att lyckas att få en enhetlig och jämförbar bild, är således mycket svårt.

Just nu är projektet inne i en insamligsfas och man ber allmänheten om hjälp. Med allmänheten menar jag andra journalister från olika delstater.

Problemet med att samla in data i USA är bland annat att delstaterna skiljer sig enormt åt, när det gäller i vilken kvalité data finns tillgängligt i. I exempelvis Ohio och Florida, finns all statistik mer eller mindre i digital, tvättat format. I vissa andra delstater (exempelvis Mississippi) så kan äldre valdata finnas i pappersformat!

Man har byggt ett webinsamlingsformulär där tanken är att man skall dela med sig av data, givet att man har tillgång till det. Det kan röra sig om val av ”State officials”, ”Senate”, ”House”, ”Special elections” ända upp till ”President election”.

Tanken är att när datat har samlats in (man använder sig av data från 2000 och framåt) så skall allmänheten kunna få ta del av allt data. Det kommer sålunda att möjliggöra för journalister att snabbt och enkelt ta fram rapporter och statistik kring valrelaterade frågor i sin hemdelstat.

Mer information finns på http://blog.openelections.net/

 

//Christopher Broxe, SAS Instituteopenelection

Bli först att kommentera på “OpenElections Project

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *