Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Prediktiv analys

Under ett av dagens föredrag fick jag chansen att se hur man i USA arbetar med prediktiv analys inom sportjournalistik. Prediktiv analys skiljer sig från beskrivande analys, eftersom beskrivande statistik enbart svarar på frågan ”hur ser det ut just nu, eller hur såg det ut förut?”. Prediktiv analys kan svara på frågan ”hur kommer någonting se ut i morgon?”. Ofta använder man så kallad regressionsanalys för beräkningar.

Prediktiv analys har länge använts inom en mängd områden, och det är roligt och intressant att se att det även börjar dyka upp inom journalistkåren. Exemplen som vi tittade på under föredraget handlade främst om att räkna ut förväntade resultat inom basket, fotboll o.s.v. Man kan även räkna ut olika index för spelare, baserat på ”home-runs” och andra mätbara variabler inom varje sport. På så sätt kan man redovisa om en spelare eller lag har ”over performed” eller ”under performed”.

Andra exempel som visades var USA TODAYs Diversity Index, som mäter på en skala 0-100 sannolikheten att två slumpmässigt valda personer i ett visst område kommer att ha 2 olika etniska bakgrunder. Det är alltså ett mått framtaget som ger en blid på hur mångkulturellt ett visst område (exempelvis en kommun) är. Denna information kan sedan plottas på olika sätt, bland annat på en karta. (Se bild).

diversity_map

 

/Christopher Broxe, SAS Institute

Bli först att kommentera på “Prediktiv analys

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *