Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Samarbete kring myndighetsdokument

I Sverige har vi offentlighetsprincipen. I USA har de FOIA – Freedom of information act. Och nu har FOIA-maskinen skapats (du hittar den på foiamachine.org).

Skärmavbild 2013-03-01 kl. 06.53.29

Under ett föredrag här på CAR 2013-konferensen berättade Coulter Jones, Shane Shifflett, Djordje Padejski och Chase Davis om ”maskinen”.

Den hjälper journalister och medborgare att få ut viktiga myndighetsdokument runt hela världen, som berörs av Freedom of information-lagarna. FOIA-maskinen är en ny opensource-plattform där man kan göra FOIA-förfrågningar på alla myndighetsnivåer. Den hjälper användarna att förstå FOIA-lagarna och skapar förfrågningar i rätt format. Den gör dokumenten offentligt tillgängliga på webben och använder webben för att samla support när myndigheterna inte lämnar ut dokument eller är långsamma med att lämna ut dem.

Två tankar gav föreläsningen: projektet är i sin linda och det verkar inte finnas så många dokument i FOIA-maskinen än. Men så småningom lär det finnas intressanta dokument att titta på även för oss svenskar, eftersom amerikanerna lägger sina fingrar i blöt i hela världen. Dessutom kan givetvis även svenska journalister använda FOIA-maskinen för att få tillgång till amerikanska dokument med Sverige-koppling.

Den andra tanken: något liknande borde skapas i Sverige för att sätta press på svenska myndigheter. Eller finns det redan? Inte vad jag vet.

Joachim Kerpner, Aftonbladet

Bli först att kommentera på “Samarbete kring myndighetsdokument

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *