Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

”Shit vi vann”

”Shit vi vann”, hann jag tänka innan Kerstin drog upp mig ur stolen och upp på scenen. Talaren hade precis annonserat att ”Nordic Data Journalism Award”, i kategorin ”applikationer” går till Aftonbladet för applikationen ”Dödligt våld mot kvinnor”, som handlar om kvinnor som har blivit dödade av sina män. Det kändes overkligt.
Det var först efter prisutdelningen och efter att Kerstin verkligen berättat om hur arbetet gått till, som jag förstod varför vi hade vunnit.
Databasen är helt unikt. Man kan inte att gå till någon svensk myndighet och fråga efter detta data, eftersom ingen myndighet för bok över kvinnor som blivit dödade av sina män. Många fall noteras som ”familjetragedi” i polisens utredningar och läggs därefter ned.
Kerstin Weigl tillsammans med Kristina Edblom har under över fyra år lagt ett pussel av polisutredningar, åklargarärenden, tingsrättsdomar, uppgifter från anhöriga och andra källor. Och på så sätt metodisk samlat in de uppgifter som ligger till grund för den databas vi publicerade på Aftonbladet i juni. Det går nästan inte att föreställa sig ett mörkare material. Anhöriga har kontaktats i varje enskilt fall. ”Jag hoppades varje gång att personen i andra änden inte skulle svara, så att jag skulle slippa”, berättade Kerstin. Totalt 212 kvinnor när vi publicerade databasen i juni. Sedan dess har de fått kännedom om minst ytterligare sex fall som ska bifogas. Vi skulle alltså inte känna till detta utan Kerstin och Kristina.
Martin Hedström som under flera år hjälpt till att formge bloggen om de dödade kvinnorna, såg till att applikationen fick ett lämpligt uttryck. För det är en speciellt material, som kräver fingerspetskänsla, det känner alla vi som har arbetat med det.
Jag jobbar med utveckling på Aftonbladet. För min del handlar det här om en resa som började för ganska precis ett år sedan, då jag fick frågan ”Vill du åka till Kentucky på en konferens om datajournalistik?”. Jag insåg att det här nog var min enda chans i livet att få se Kentucky, och datajournalistik lät intressant, så jag svarade ”ja”. Kentucky var långt mer mystiskt än vad jag hade kunnat föreställa mig och konferensen gav mig en kickstart i ämnet datajournalistik, alltså konsten att göra journalistik med hjälp av data. Under året som gått har vi på Aftonbladet publicerat ett antal datajournalistiska alster som har handlat om allt från miljöförstöring, arbetslöshet, svenskars sexvanor, livstidsdömda och dödligt våld mot kvinnor. Genom projektet på Södertörns Högskola har jag lärt känna många andra människor som också håller på att lära sig. Stämningen är öppen och kollegial trots att vi egentligen är konkurrenter i någon mening.
Ett övergripande budskap som jag tog med mig från den nordiska konferensen om datajournalistik, som anordnades för första gången på Södertörn i slutet av november, och som drog över 200 deltagare från när och fjärran, är: att det här med ”data” i journalistiken är något man behöver lära sig att behärska.
/Magnus Ljadas, Aftonbladet
——-
”Motivering: Viktig journalistik som också visar hur en dataapplikation kan användas i en publicering över en längre tidsperiod.  Mycket ambitiös genomgång med stort genomslag i andra medier och i forskning.  Visar hur mångsidig datajournalistik är: den kan också beröra människoöden på ett djupt personligt plan.  Utnyttjar webformatet mycket bra, och ger en oförglömlig inblick i en del av samhället vi annars inte ser. Tyngden i materialet och de oändliga tragedierna lämnar ingen oberörd.”
——-
ljadas_wiegl
Länkar:
=================================

Bli först att kommentera på “”Shit vi vann”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *