Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Smidiga redaktionella bevakningsskärmar

Ben Welsh berättade under sitt Lightning talk att han drömde om en superalgoritm som crawlade runt på internet och hittade nyheter medan han sov. Ett annat enklare och lite mer jordnära sätt att hitta nyheter är att bygga en redaktionell bevakningsskärm. Under rubriken ”Dashboards for reporting” samtalade Aaron Bycoffe, Jacob Harris och Derek Willis om hur de byggt enkla webbtjänster för att hjälpa reportrar i deras dagliga arbete.

De demonstrerade bland annat interna webbappar som med jämna mellanrum kontrollerade webbsidor efter information som nyligen lagts till på den specifika sidan. Som exempel visades en webbapplikation som letade nya uppladdade dokument om kampanjbidrag eller anteckningar från den som missat omröstningar i senaten. Genom att samla alla länkar till nyligen tillagda dokument i bevakningsskärmen slapp reportrarna själva gå in på sidan för att se om något nytt tillkommit. För att ytterligare hjälpa redaktionen hade de dessutom i flera fall byggt till påminnelsetjänster så att den som önskade kunde få ett mejl när något nytt hände på sidan som bevakades. I fall där reportrarna tidigare behövde surfa in på flera olika sidor med jämna mellanrum räckte det numera med att surfa in på sidan för bevakningsskärmen eller vittja inkorgen efter påminnelser om att ny information tillkommit.

Bevakningsskärmarna har utvecklats i nära samarbete med redaktionen och har bland annat gjort att reporterarbetet blivit mer effektivt och att redaktionerna snabbare kan hitta nyheter som annars ligger djupt inbäddade i olika webbsidor.

Johan Silfversten Bergman, Svenska Dagbladet

Bli först att kommentera på “Smidiga redaktionella bevakningsskärmar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *