Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Snart dags för studieresa till CAR 2013

Om två och en halv vecka åker nästan hela projektgruppen över till Louisville, Kentucky i USA för att vara med på konferensen CAR 2013. Konferensen som fokuserar på Computer Assisted Reporting, anordnas av den amerikanska organisationen IRE (Investigative Reporters and Editors). Flera av projektets deltagare har åkt i flera år på denna konferens, men de flesta i projektgruppen kommer åka dit för första gången.

car2012

Några av oss forskare var där förra året när CAR ägde rum i Saint Louis, MI. Det som slog oss främst var hur öppna alla var med att dela med sig av sina kunskaper och metoder. Man kunde också konstatera att etiska ställningstaganden görs på ett annat sätt i USA än vad man är van vid här hemma. Det blir ganska tydligt när individer plottas ut i olika sammanhang på kartor, på en extremt lokal nivå.

Förra året gick några av oss som åkte över en kurs i Tableau. Jag tog en liten SPSS-kurs i regressionanalys, men även Mini-Boot Camp där grundläggande Excel och Access lärs ut, mest för att se hur de lägger upp det pedagogiskt. Det är ingen hemlighet att våra studenter på SH skriker rakt ut när det är dags att använda excel för första gången, men ganska snart börjar de gilla det.

car2012a

Allt var otroligt pedagogiskt upplagt, även för de som är ovana går det inte att missa poängen, i och med att saker upprepas om och om igen, och stegras så att det blir gradvis svårare. Det är dock lite ovant att man förväntas tjoa med kursledaren och aktivt svara på allehanda skumma utrop som görs där framme, eller att de ibland tar en extra tur ut bland studenterna, frågar något skämtsamt och liksom kollar läget.. Kanske skulle kunna funka med våra journaliststudenter – kanske inte.

Förra året besökte vi dessutom organisationen IRE på Missouri School of Journalism, träffade ansvariga för Document Cloud och besökte NY Times och ProPublica i New York. I och med att vi är så många i år kan vi inte göra samma typ av studiebesök, men Helena Bengtsson SVT, har istället ordnat två lunchseminarier med inbjudna amerikanska journalister under konferensen. Seminarierna är till bara för projektets deltagare. Här finns chans att ställa frågor på ett helt annat sätt än de stora konferenssessionerna.

I år är vi alltså en rekordstor grupp svenska journalister, utvecklare och forskare som åker över för att lära oss mer om verktyg och metoder inom datajournalistik.

Mer om konferensen kommer finnas löpande här på bloggen. Alla medföljande företag kommer nämligen att blogga varje dag om sina intryck.

Bli först att kommentera på “Snart dags för studieresa till CAR 2013

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *