Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Steg för steg

För oss som inte är så erfarna inom datajournalistik och alla programvaror som finns så var fredagen väldigt givande. Själv har jag jobbat en del i Excel, men mycket av det jag gjort har rostat en del på senare tid och många av de kurser jag gick på idag skrapade bort det på ett litet kick.

Därför var hands-on kurser precis vad jag behövde, att få sitta och fräscha upp det lilla jag kan, men framför allt få lära mig sånt jag inte kunnat tidigare.

Något som slagit mig flera gånger under konferensen är hur man kan ha nytta av samma föreläsning trots att man kan ligga på vitt skilda nivåer vad gäller förkunskaper.

En norsk kollega visade ett par gånger i dag var ”skåpet ska stå” och visade till och med en av föreläsarna på plats genom att visa en del funktioner i excel, medan senare på dagen fick jag själv agera hjälp åt en amerikansk kvinna som hade svårt att hänga med på ”Data analysis on the fly with excel”.

Det gäller bara att hitta sin egen nivå för var man vill ligga så klarar man sig ganska fint.

Men den kanske bästa föreläsningen jag var på i dag var med PROPublicas Joe Kokenge . Han kallar sig själv för trippel- och fyrdubbelt paranoid ,vilket han försökte visa att det inte var ett farligt tillstånd om du är datajournalist.

Han började med att säga:

– This class i s about how you avoid wasting a year worth of work because your dataset just isn’t reliable.

Det gör att man hajar till lite extra.  Överlag handlade sessionen mer om att få ut ett tankesätt om att vara extremt kritisk mot din data, för den har oftast fel och säger oftast fel sak, om du inte fixar till den först. Väldigt intressant och nyttigt för en ny datajournalist. Kände igen mig ganska mycket när han pratade om att man antar alldeles för mycket om sin data egentligen, men att ”assuming is always bad”.

Det är heller inte varje dag man får lyssna till en Pulitzer Prize-vinnare, men så var alltså fallet i går. Mycket inspirerande att få höra mer om ett arbetssätt och ett sätt att tänka som jag försöker lära mig från någon som i princip varit med och utveckla vår (än så länge) lilla gren.

Sara Cohen, New York Times

Sara Cohen, New York Times

/Mikael Tjernström, Mittmedia

 

Bli först att kommentera på “Steg för steg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *