Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Gruppernas bidrag: Kolada och visualisering med Datawrapper – OBS, ett arbetsmaterial

Sjukfrånvaron i Sverige

Statliga jobb per län

 

Andelen rättspsykpatienter som begår nya brott under vårdtiden minskar.

Men fortfarande återfaller 13 procent i kriminalitet under tiden de ska hållas inlåsta på vårdinrättningar, enligt Nationellt kvalitetsregister för rättspsykiatrisk vård.

– Men siffrorna är inte rättssäkra, de gäller inte domar utan anmälningar och rapporter, säger David Wirdelöv, säkerhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Det sitter i Sverige runt 1000 personer som dömts till rättspsykiatrisk vård inlåsta på våra vårdinrättningar. Straffet är för de personer som anses lida av en så pass allvarlig psykisk störning när de begår ett brott att de inte kan dömas till fängelse, eller annan påföljd.

Straffet är tidsobestämt, och den dömde ska vårdas tills dess hen anses fri från sin psykiska sjukdom. Varje år döms knappt 300 brottslingar av dessa till rättspsykiatrisk vård. Det finns ingen under eller övre gräns för vilka brott som kan leda till rättspsykiatrisk vård, vid allt från småbrott till allvarliga våldsbrott kan domstolen utdöma vård.

Men misstankarna rör oftast våldsbrott, mordbrand eller sexualbrott. 90 procent av de misstänkta är män.

År 2009 återföll runt 23 procent av rättspsykspatienterna i brott under vårdtiden, 2011 hade siffran sjunkit till knappt 13 procent. I Kronobergs län, där en av våra största vårdinrättningar för rättspsykiatrisk vård, Regionkliniken Sankt Sigfrids i Växjö är den klinik som har störst andel återfall, 29 procent under 2011. 2009 var siffran närmare 50 procent.

David Wirdelöv är säkerhetschef. Han säger att siffrorna inte är tillförlitliga.

– De gäller inte av rätten dömda brott, utan utgår från polisanmälningar och incidentrapporter från kliniken. Det, menar han, ger en helt felaktig bild av de faktiska förhållandena.

– Det finns ju patienter som säger att de blivit bestulna, till exempel, men när vi sedan kontrollerar efter att en incidentrapport skrivits saknas inget.

De vanligaste brotten i statistiken är ringa misshandel och egendomsbrott, alltså stölder.

http://www.nt.se//nyheter/artikel.aspx?articleid=364819

Bli först att kommentera på “Gruppernas bidrag: Kolada och visualisering med Datawrapper – OBS, ett arbetsmaterial

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *