Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Tableau Public – Hands on!

Efter Peter Ferms utmärkta sammanfattning av gårdagens Tableau Public-kurs tänkte jag visa lite mer hur en visualisering som gjorts i Tableau kan se ut.

Tableau Public - En visualisering

Om ni klickar på bilden här ovanför länkas ni ut till en av de presentationer vi jobbade med i går. Den innehåller en klickbar karta, ett par urvalsfilter och en hel del statistik. Klicka gärna runt!

En fallgrop som i alla fall jag upplever det kan finnas med Tableau Public är att det är lätt att vilja lägga till ”för mycket”, att överkomplicera visualiseringarna och tappa slagkraft i budskapet. Att hitta balansen mellan möjligheten för läsaren att hitta mer än vad som först ser ut att finnas där, samtidigt som det är lättillgängligt tror jag är viktigt. Men det är å andra sidan en utmaning vi journalister löpande ställs inför.

Jag delar Peters åsikt om att Tableau Public är värt att fortsätta titta på. Det är ett mycket kraftfullt verktyg som dessutom ser ut att få många rejäla förbättringar inför nästa version som kommer om ett par veckor, till exempel flytande grafiska element (i motsats till dagens mer låsta rutnätssystem). Läs gärna mer om det här: http://www.tableausoftware.com/public/blog/2013/01/new-8-freeform-dashboards-map-1787

/Hans L. Olofsson, Norrbottens Media (En del av NTM-koncernen).

1 reaktion på “Tableau Public – Hands on!

  1. Pingback: Pejl på NICAR: Tableau Public | Pejlbloggen | SVT.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *