Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Tableau Public

Det var många svenskar som var nyfikna på Tableau Public. Programmet hjälper en att analysera data samt också visualisera den. Det är gratis och mycket kraftfullt – men svårt.

Valmöjligheterna när det gäller att analysera och skapa grafik där också användarna kan vara med och på egen hand upptäcka materialet känns nästan oändliga. En annan bra sak är att det också går att få ut PDF och bildfiler av det färdiga ”grafikpaket” man skapar. Att på så sätt också få någonting till pappret är intressant och något som inte Google Fusion Tables klarar på samma sätt. Hur hög upplösning och kvalitet det blir återstår dock att se.

På förmiddagen var det nybörjarkurs och på eftermiddagen handlade det om djupare kunskaper och mer avancerade funktioner.

I korthet kan man säga att Tableau Public är en låda i vilken man kan placera stapeldiagram, kartor och andra typer av visualiseringar vid sidan av olika funktioner som gör det möjligt att styra vad som ska visas i grafer och på kartor.

Exempelvis val av olika regioner som gör att arbetslöshetssiffror för just dessa visas i diagram. Eller en tidskontroll där det går att välja en tidsperiod för vilken data presenteras. Eller både och samt en rad andra funktioner.

Det hela var väldigt imponerande och det var inte svårt att se möjligheterna. Svårigheten är nog istället att lära sig systemet och verkligen förstå vad det är som händer med siffrorna när de behandlas i programmet. Det är nämligen inte helt uppenbart eftersom de laddas in i början och sedan ser man inte dem mer annat än via grafiken.

Sammantaget känns det ändå som att Tableau Public är väl värt att fortsätta utforska främst på grund av att programmet snabbt kan ge spännande analyser och mycket interaktivitet med läsarna.

Mer info går att få på tableausoftware.com

/Peter Ferm, Helsingborgs Dagblad

1 reaktion på “Tableau Public

  1. Pingback: Pejl på NICAR: Tableau Public | Pejlbloggen | SVT.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *