Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Tre höjdpunkter från första dagen på NICAR14

En intressant genomgång av de tre verktygen Tabula, Document Cloud och Overview, som tillsammans underlättar hanteringen av pdf-filer.
– Med Tabula kan man på ett smidigt sätt få ut korrekta tabeller och text från pdf-dokument. Det ska även funka på bilder och andra svårhanterliga format.
– Documentcloud verkar vara ett effektivt sätt att hantera pdf-filer internt på redaktionen, så att de blir smidigt åtkomliga för alla reportrar. Man kan också enkelt hightlighta avsnitt i publicerade pdf-dokument och länka direkt dit från t ex en artikel. Mycket användbart vid avslöjanden, när vi vill lyfta fram centrala delar i dokumenten. Läsaren slipper själv leta efter det viktigaste.
– Overview sorterar pdf-filer efter t ex ämnen och nyckelord. Effektivt sätt att snabbt få överblick över innehållet i stora mängder dokument.
Spännande att testa alla dessa tre dokument!
Länkar:
Krimgranskningarna i Norge och Washington DC (Homicide Watch DC) var båda intressanta. VG hade gjort ett mycket bra jobb att få fram och visualisera stora mängder statistik, där läsaren hade stor möjlighet att själv gå på djupet. Homocide.org var mycket tydlig och lättorienterad, även om mycket av den data de publicerar är svårare att hantera publicistiskt i Sverige (t ex namn på personer som bara är misstänkta).
Aftonbladet kan inspireras av båda dessa projekt, till innehåll och form.
Länkar:
Intressanta tankar kring visualisering av Alberto Cairo, med både bra och dåliga exempel.
Aftonbladet har sedan en tid tillbaka börjat komma igång med interaktiv grafik på dagsbasis, men vi har inte alltid kläm på fallgroparna.
Bra tips på hur vi kan göra dem mer funktionella och snygga, välja rätt grafik för rätt data, och – framförallt – göra dem tydliga och lättbegripliga. Det gäller att undvika överdriven förenkling, men det får heller inte bli för komplext att ta till sig.
Bra exempel också på hur man kan göra flera skärningar av samma data, vilket ger den interaktiva grafiken ett helt annat djup.
Joakim Ottosson, Aftonbladet

Bli först att kommentera på “Tre höjdpunkter från första dagen på NICAR14

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *