Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Vilka etiska gränser finns det i datajournalistik?

Borde data ha ett samvete? Det frågar sig David Carr i New York Times i en krönika några dagar efter den senaste skolskjutningen i USA. Han berättar om lokaltidningen The Journal News i Westchester County som dagen efter skolskjutningen i januari publicerade en karta med namn och adresser på alla personer i två förortsområden som ansökt om tillstånd för att köpa ett handeldvapen. Det var öppna data fullt tillgängliga, och det fanns ett stort publikt intresse för vapenfrågor – att låta journalistiken förena dessa två sidor borde väl vara perfekt?

David Carr är skeptisk, och använder det här fallet för att diskutera vilka gränser det finns för datajournalistik. Han visar det stora tryck som just nu finns i amerikanska medier, t ex har Knigth Foundation under hösten 2012 kommit med ett nytt initiativ för att göra data mer tillgängliga, bättre kartor och med data runt t ex allmänna val. Han ger också flera exempel bl a från Texas på hur journalister granskar både offentligt anställda och ledamöter i delstatsparlamentet för att undersöka missbruk av offentliga medel och påtryckningar på lagstiftare.

Men han påminner också om att man måste tänka efter före publicering. Stämmer det man påstår utifrån data? Verkligheten förändras, och när det gäller dem som ansökte om vapentillstånd så är det inte säkert att de alls köpte något vapen. Och är det journalistik att bara publicera offentliga data för att tillfredsställa människors nyfikenhet? Det finns många viktiga frågor runt datajournalistik.

Läs själv på länken:  http://www.nytimes.com/2013/01/14/business/media/guns-maps-and-disturbing-data.html?ref=davidcarr&_r=0

Bli först att kommentera på “Vilka etiska gränser finns det i datajournalistik?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *