Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Vill vi överhuvudtaget se en svensk efterföljare?

Efter förra årets Nicar 13 i Kentucky åkte vi hem laddade med bra idéer att försvenska.

En av dessa var Homicide Watch D.C, http://homicidewatch.org som gav den hårt modifierade idén att digitalisera och tillgängliggöra en helt pappersdokument-baserad, fyraåriga granskning av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer, (”219 dödade kvinnor). http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/fall/
Då var det journalisten och utvecklaren Chris Amico som berättade om fristående Homicide Watch D.C, ett digitalt verktyg (i grunden baserat på google spreadsheet) som lanserades första gången  för fem år sedan med löftet att nyhetsrapportera om alla mordfall i District of Columbia och följa dem till domslut.
En process på i snitt två år för varje mordfall.
I år är kollegan och partnern Laura Amico på plats för att berätta om projektet som fått flera efterföljare och växer till ett nätverk över USA. Förutom offentliga dokument från domstolar och polis, bidrar allmänheten med bilder och information om mordfall, misstänkta, dömda gärningsmän och offer.
Amico
Någon svensk kopia av Homicide Watch DC finns ännu inte.
Det är tveksamt om Sverige är redo för motsvarande rapportering där misstänkta, dömda och offer namnges, pekas ut med foto, ålder, ras (!), plats för mordet, polisutredares namn och telefonnummer, rättegångsdokument, domar, foton och dessutom med öppna kommentarsfält under varje publicerat mordfall.
(Enligt Amico undantas i stort sett bara offrens, de misstänkta  och dömda gärningsmännens hemadresser och telefonnummer).
Vill vi överhuvudtaget se en svensk efterföljare?
/Maria Trägårdh, Aftonbladet

Bli först att kommentera på “Vill vi överhuvudtaget se en svensk efterföljare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *