Blogg / Datajournalistik

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan

Workshop 2: Tvätta data

Tvätta data var temat för Workshop 2 den 22:a januari, dvs arbeta om data man hämtat någonstans ifrån, så att den går att bearbeta och analysera. Talare under dagen var Thomas Möller NT, Helena Bengtsson SVT och Peter Krantz, oberoende konsult och expert på öppna data.

Thomas Möller inledde workshopen och visade några exempel på hur Norrköpings Tidningar jobbar med datajournalistik idag. Tomas berättade att Jens Finnäs, frilansjournalist med stort engagemang inom datajournalistik varit ute på NT:s redaktion tidigare under 2012 och hållit i en workshop. Efter Jens workshop på NT tog Thomas fram en enkel enkät riktad till hundägare i Norrköping, och fick snabbt stort gensvar.

hundNT

Enkäten resulterade i flera artiklar, först på nätet och sen i papperstidningen. Med en ganska liten arbetsinsats kunde NT på det här sättet skapa stort engagemang bland läsarna och öka trafiken på sajten. Dessutom kunde man återanvända hundenkätsmodellen för en rad andra ämnen. Thomas visade också hur NT omsatt workshop 1 med ett exempel om lagfarter vid husförsäljning. Via lite mejlkontakt med projektets deltagare från SVT kunde Thomas tvätta lagfartsdata i Excel för att  sedan köra in allt i Googleverktyget Fusion Tables. På så sätt fick han fram en karta med alla husförsäljningar hittills i år i spridningsområdet (ca 1 400 st). Kartan publicerades på sajten och fick enligt Thomas bra trafik.

NT:s artikel om huskartan. http://www.nt.se/nyheter/?articleid=8109678

Innan lunch hann Helena Bengtsson från SVT, visa hur man enkelt kan tvätta lagfartsdata i Excel.

Efter lunch kom Peter Krantz, konsult och expert på öppen data i Sverige. Han satte igång en diskussion kring hur det går till när man begär ut data från en myndighet och  utgick från två perspektiv:

– Hur det går till på insidan hos myndigheten?

– Hur blir man bemött när man begär ut data beroende på hur och vem man utger sig för att vara när man begär ut den?

Helena Bengtsson avslutade dagen med en hands-on-övning kring att tvätta data i excel.

Bli först att kommentera på “Workshop 2: Tvätta data

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *